Levensverzekeringen zijn uitermate geschikt als "instrument" voor vermogensoverdracht. In eerste instantie door het juridisch en specifiek karakter van het contract zelf want er moet een begunstigde aangeduid worden. Het overlijden van de verzekerde persoon impliceert automatisch het einde van het contact en leidt tot een uitkering, en in de meeste gevallen (uitgezonderd de bedingen ten behoeve van zichtzelf) tot een overdracht van vermogen.
Daarnaast worden levensverzekeringen ook vaak gebruik als onderdeel van een schenking. Niet direct als "voorwerp" van een schenking (bestaat wel als techniek, maar heeft door het standpunt nr 15133 van 12 oktober 2015 van Vlabel veel van zijn "pluimen" verloren) maar wel als "gevolg" of "verlengstuk" van een schenking. Deze laatste techniek staat niet ter discussie en heeft ijzersterke troeven. Concreet komt deze vorm van vermogensoverdracht neer op volgende stappen:
- schenking (al dan niet geregistreerd)
- onderschrijving van een levensverzekering door de begiftigde met het geschonken vermogen
Bij de schenking worden facultatief een aantal voorwaarden opgenomen (beding van conventionele terugkeer, beding van last, behoud van controle), die dan bij stap 2 bij de onderschrijving van de levensverzekering concreet en juridisch uitgewerkt worden.
Aangezien de diverse elementen (document van schenking en onderschrijving van de levensverzekering) een grote impact hebben, én cruciaal zijn voor het correct uitvoeren van de wens(en) van de schenker(s), is goeie kennis en juridische know-how essentieel. Contacteer me op Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.