0476 22 27 33 

gespecialiseerd

specialisatie en geen nevenactiviteiten

Pensioenraadgever beperkt de dienstverlening in hoofdzaak tot pensioen-, tot aanverwante en tot beleggingsverzekeringen.

lees meer

ervaring

20 jaar ervaring!

Reeds 20 jaar gespecialiseerde en exclusieve ervaring in deze dienstverlening.

lees meer

Continuiteit en lange-termijn visie

geen product van de maand of mode-verschijnselen!

Continuiteit en lange-termijn visie zijn de inspiratie en motivatie voor mijn adviezen en handelingen.

lees meer

Customer Support

Met de nieuwe formule PensioenOvereenkomst voor Zelfstandige natuurlijke personen (POZ) is een "oplossing" gevonden voor de "discriminatie" in pensioenopbouw tussen éénmanszaken en zelfstandigen met een vennootschap. Een beetje naar analogie met de Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor bedrijfsleiders met een vennootschap is er nu de POZ.

Net zoals bij de IPT er een 80%-regel bestaat om te bepalen hoeveel pensioen mag opgebouwd worden, is er voor de POZ ook een soort 80%-regel uitgewerkt. Maar gezien enkele eenvoudige noties uit de 80%-regel voor IPT niet bestaan bij éénmanszaken (bijvoorbeeld wedde), zijn alternatieven moeten gezocht worden. Samen met enkele bijkomende verzuchtingen van de wetgever heeft dit ervoor gezorgd dat de oplossing POZ een soort "gedrocht" is, en bovendien allerminst éénvoudig. Hoe nobel de doelstelling ook geweest is om de "discriminatie" weg te werken, het eindresultaat is bedroevend.

Toch rest de zelfstandige natuurlijke persoon geen andere mogelijkheid dan de POZ als hij bovenop het VAPZ nog aan bijkomende fiscale pensioenvorming wenst te doen. Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. mij gerust voor advies en begeleiding in deze meest ingewikkelde materie ooit!